_MG_1361

Opplevelser

Eventyrhuset Villa Fridheimer et av Norges største og best bevarte hus i sveitserstil. I tillegg til den flotte villaen med den spesielle arkitekturen, tar vi vare på vår immaterielle kulturarv med særlig fokus på eventyr og fortellinger i vårt eventyrmuseum. Utstillinger, konserter og arrangementer er med på å understreke vår samfunnsoppgave og den eventyrlige opplevelsen du får når du besøker vårt "Soria Moria" slott

Faste utstillinger på Villa Fridheim

Eventyrutstillingene
I underetasjen finner du en utstilling om de som samlet, fortalte og illustrerte eventyrene. Her vises både bokillustrasjoner etter de tidlige eventyrtegnerne; Hans Gude, Adolph Tidemand, Vincent Stoltenberg Lerche, Peter Nicolai Arbo, Gerhard August Schneider, Carl Larsson, Erik Werenskiold og Theodor Kittelsen, den neste generasjon 1900-talls illustratører med Ridley Borchgrevink, Per Krohg og Dagfinn Werenskiold, og temporære separatutstillinger av nålevende eventyrkunstnere.

Museet er i hovedsak viet livsverkene til Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe,og tildels også sønnen Moltke Moe, som ble født og trådte sine barnesko i Krødsherad. Men andre eventyrsamlere, folkloristiske forskere og tradisjonsbærere (eventyrfortellere) hører naturligvis også med, likeledes de internasjonale eventyrtypene, sagn, ballader og øvrige folkediktningsgenre. Selv om vekten først og fremst er lagt på norske eventyr, er det også presentert norske eventyr i oversettelse til fremmede språk og utenlandske eventyr, ettersom eventyrene er et internasjonalt fellesgods. Brødrene Grimm, som var Asbjørnsens og Moes største inspirasjonskilder er selvfølgelig også tilstede.

Dikterprestene Jørgen Moe og Andres Hovden hadde begge sitt virke i Krødsherad. I utstillingen kan du se prestekjolen til Anders Hovden (residerende kapellan I Krødsherad 1902-09).

12 eventyrtablåer
Alle tablåene til dukkemaker Ingebjørg Andersen Lithell har flyttet til Eventyrmuseet. Nå kan du blant annet møte Rødhette, Snehvit og de sju dvergene, Reveenka og Askeladden sammen med utstoppet ulv, rev og bjørn.

Brudesølv og Ringneskrona
Ringneskrona er en av de eldste og mest sjeldne kronene som er bevart. Originalen er på Norsk Folkemuseum . Sannsynligvis har den tilhørt den opprinnelige stavkirken i Krødsherad, Olberg stavkirke, og er av førreformatorisk opprinnelse.Den eldste delen av Ringneskrona er fra 1600-tallet.

Brudekrona og annet brudesølv er bevart på Adolph Tidemands akvarell «bygdas fagreste jente», og modellen på akvarellen er Ingeborg Aadnerud Gulsvik. Historielaget i Krødsherad engasjerte gullsmed Inger-Lise Kolsrud til å lage en kopi av Ringneskrona, og denne ble ferdig i 1998. Deretter ble Agnus Dei og brudebeltet fullført i 2007. Agnus Dei er et tradisjonelt brudesmykke med brudedaler (penger). Brudekrona og brudesølvet er utstilt på Villa Fridheim og du kan leie det når du skal gifte deg.

Egil Thorin Næsheim
Den imponerende hallen er dekorert med store eventyrmalerier av Egil Thorin Næsheim. Egil Torin Næsheim har hatt illustrasjonsoppdrag for norske og utenlandske forlag, aviser og TV. Han har hatt et stort antall utstillinger og blitt innkjøpt av flere institusjoner. Mange av tegningene er utført i blyant og akvarell med motiv fra norsk natur i en lett karikert stil. Egil Torin Næsheim har også tegnet mye for barn, blant annet eventyrmotiver, og har mottatt Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur tre ganger. Han har også illustrert boken om «Eventyret om Trollet på Villa Fridheim» som du får kjøpt hos oss.

Villaridheim_Aktiviteter

Aktiviteter på Villa Fridheim

Kanoutleie
Opplev vakre Krøderfjorden med sandstrender og små viker hvor du kan gå i land for å bade og grille. Ta med fiskestang og fang din egen lunsj eller kjøp med deg mat fra fru Theas Kafè.

Vi har 9 kanoer til utleie med redningsvester og årer. Enkelt kart over fjorden får du med på turen.

I Krøderen kan du fiske med fiske kort. Her finnes abbor, gjedde, ørret. røye og sik. Fiskekortet kan du kjøpe i forretninger i området eller på bensinstasjoner. Kan også kjøpes: www.inatur.no.

Pris pr.kano
Pr.time kr. 100,-
Pr.dag kr. 500,-

Lek
Vi har lekestue og sandkasse til de minste og eventyrsti inne.

Retningslinjer ved kanoutleie
Leietaker er personlig ansvarlig for utstyret og forplikter å returnere leid utstyr i den stand det var i ved utleietidspunktet. Dersom utstyret er forringet under leieperioden skal leietaker erstatte leid utstyr. Leietaker skal umiddelbart gi beskjed dersom utstyret blir forringet. Utstyret skal hentes og bringes tilbake til Villa Fridheim i museets åpningstid hvis ikke annet er avtalt.

Villa Fridheim vil understreke at bruk av kanoer skjer på eget ansvar. Villa Fridheim påtar seg ikke ansvar for økonomiske følger av mulige skader/uhell som måtte inntreffe. Deltagerne anbefales derfor å tegne individuelle forsikringer.

Vi gjør oppmerksom på at flytevester som følger kanoene forutsetter at brukerne er svømmedyktige. Vi har noen redningsvester til utleie.