Arkiver: Events

I dag, 20. november, mottar Portåsens ansatte og frivillige et gavebrev fra Drammens forskjønnelse og gavn der vi er bevilget midler til drift og skjøtsel av bygninger og anlegg på Portåsen.

Portåsen har et stort uteområde med grønne plener, viltvoksende busker, enger og trær – samt beplantning som følges tett opp av både ansatte Ole Hammerborg og Ellen Heggelund, i tillegg til våre fantastiske frivillige i hagegruppa. Vi spurte både Ellen Heggelund og en av våre ildsjeler og frivillige over mange år, Britt Gulbrandsen om de kunne fortelle litt om etableringen og bruken av hagene på Portåsen. 

Bestemors hage

Da Portåsen ble åpnet som kulturarena i 2010 var også arbeidet med å anlegge hagen godt i gang og drevet i stor grad av frivillighet. Hagen ble bygd opp av stauder man fikk fra blant annet omkringliggende gårder, fra Lier bygdetun og Botanisk Hage.

Grunnen til at vi skulle ha staudehage var fordi vi ønsket å ha gamle planter og stedbundne planter. Staudehager blir jo ofte referert til som «Bestemors hage», noe som vi tenker beskriver hagen på Portåsen godt. Det har vært viktig for oss å ta vare på de gamle staudene – det er jo kulturarv. Vi var en periode med i Plantearven, noe som også la føringer for hva som kunne plantes og det var ikke bare å ta turen på Plantasjen. Dette har vært med på å skape interessante og gode rammer for hagen vår.

Det var også en urtehage som ble etablert, men den måtte flyttes på grunn av bygging av den store amfi-scenen og endring av området som skjedde i den forbindelse i 2016. Urtehagen finner vi nå blant annet i de rosa ringene som kan ses fra parkeringsplassen – her kan du på sommerstid alltid finne mye godt å smake på!

Motivasjonen og grunnen til at vi jobber med hagen er for at det skal være til glede for folk.

Kjøkkenhageprosjekt

Under pandemien ble det søkt om midler til å sette i gang et Skolehage-prosjekt. Sparebankstiftelsen DNB støttet opp under prosjektet og midlene ble brukt til å opprette en kjøkkenhage og et drivhus med tilhørende utekjøkken. Ellen Heggelund ble i 2021 koblet på, og har siden det arbeidet med å videreutvikle skolehagen som i dag består av over 30 ulike planter inkludert både grønnsaker, frukt og blomster.  

Prosjektet har hele veien brukt storsatsningen til Økologisk Norge, «Dyrk fremtiden», som inspirasjon. «Dyrk fremtiden» har bidratt til at mange skoler har fått støtte til å starte opp egne skolehager. Vi dyrker hagen etter økologiske prinsipper, som vil si et absolutt fravær av sprøytemidler og kunstgjødsel. I tilligg praktiserer vi vekstskiftesystem, legger til rette for at pollinatorer skal trives, og vi komposterer. De to siste somrene har vi hatt høner som elsker rester og ugress fra hagen, og gir oss de deiligste egg.

Hagen blir frodigere for hvert år som går. Dette skyldes nok både at vi blir bedre på oppal og det å kjenne forskjellige plantekulturers behov, samtidig som jorda og mikrolivet har begynt å komme litt i gang igjen. Målet er at det skal bugne og at vi skal kunne høste til kaféen, arrangementer og undervisningsopplegg for skoler.

Skolehageundervisning

Hvert år inviteres alle 5. og 6. klassinger til Portåsen for å lære om både bier, planter, grønnsaker og andre nyttevekster – de følger blant annet prosessen fra å så et frø på våren til høsting på høsten. En av postene på programmet er da en smaksreise i hagen på Portåsen.

De tar turen innom skolehagen, her finnes alt fra spiselige blomster til potet, kål og gulrot – for å nevne noe. I de rosa ringene, som nevnt tidligere, finner du blant annet jordskokk, rabarbra, løk i flere former og fasonger – og intet mindre enn tre varianter av mynte.

På sommerstid inviterer vi også publikum og gjester til å være med på omvisninger og smaksvandringer i hagen vår. Du kan også delta på kurs og verksteder som eksempelvis å lage salve av ringblomst eller flette kurv av pil fra vår egen pilåker – dette vil variere litt fra år til år, så følg med i våre kanaler dersom du ønsker en informativ reise blant stauder, urter og flotte planter.

Vokser ikke bare av seg selv

Hagen på Portåsen vokser ikke bare av seg selv, det ligger svært mye omtanke og arbeid bak – og det er uten tvil behov for flere grønne fingre (og grønne hjerter). Å være frivillig i hagegruppa beskrives av Britt som «en veldig, veldig hyggelig sosial setting». Interesse og driv trumfer erfaring og peiling – så har du lyst, har du lov.

Er du interessert i å vite mer om hagen, har lyst til å være frivillig eller har andre hage-relaterte spørsmål kan du sende en epost til heggelund@buskerudmuseet.no.

Vi benytter anledningen til å sende en enorm takk til alle frivillige som har jobbet for å etablere, drifte og stelle en fantastisk flott hage. I tillegg vil vi benytte anledningen til å takke Drammens forskjønnelse og gavn for midler – det er stas å bli anerkjent for all innsatsen som legges ned hvert år.  

Alle foto: Mariama N’jai

En krimbok basert på Veiens sanne historie!

Ole J. Andersen og Veien kulturminnepark ønsker velkommen til lansering av boken «Primstaven viser vei» på Veien kulturminnepark 28. november kl. 18:00.

Forfatteren vil fortelle litt om sitt forfatterskap og om boken.

I anledning slipp av boken, kan eksemplarer forhåndsbestilles. Alle som forhåndsbestiller får en av forfatterens tidligere utgitte bøker med lokal sannferdig innhold innen rus- og krimområdet.

Forhåndsbestilling av bøker kan gjøres direkte ved kontakt med forfatteren på tlf 908 47 697, epost ol-jande@online.no, på messenger eller Facebook.

Det blir salg av kaffe og sveler i kaféen.

På Hallingdal Museum kan du oppleve ein ny versjon av Spiti, skreddarsydd for Tandbergbygget! Spiti er gresk og betyr heim, hus og hushaldning. I dag er Ludvig heime både i Oslo, Stockholm og Athen, men Nesbyen kjem alltid til å vere ekstra spesielt for han.

Med utgangspunkt i sceneførestillinga dei syner på Sprang laurdag 9. november, inviterer Ludvig og tre dansarar til ein kombinasjon av kunstutstilling og førestilling på Hallingdal Museum! Dei har med seg sju tøystykkjer der 80 personar har brodert si personlege oppleving av heimen. Eitt av stoffa er brodert av Nesbyen Husflidslag. Dansarane bevegar seg mellom ulike minner og sansingar knytt til heimen, medan publikum kan bevege seg i rommet, og kome og gå som dei vil.

Ludvig voks opp i Nesbyen, og han kjem alltid til å tenke på Nesbyen som heime. Difor var det viktig for Ludvig at prosjektet blei presentert her. Fyrst i form av eit møte med Nesbyen husflidslag, som var med på å brodere delar av scenografien i førestillinga, og no som eit møte med publikum.

Performancen held på frå 18 – 20, og dørene er opne undervegs. Kom innom ei lita stund, sjå på stoffa og ta ein kopp kaffi, eller kom og heng frå start til slutt.

Gratis inngang!

Ludvig Daae er ein norsk dansar og koreograf frå Nesbyen med base i Oslo. Han er utdanna ved Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm og P.A.R.T.S i Brüssel. I tillegg til å ha laga ulike verk, som Cullbergballeten si opptreden på Nobelbanketten i Stockholm Stadshus og førestilling for kompaniet Norrdans, har hans eigne produksjonar blitt vist over 200 gonger i over 10 land.

Koreografi og konsept: Ludvig Daae 

Av og med: Marcus Baldemar, Ludvig Daae, Linnéa Martinsson, Amie Mbye, Rina Rosenqvist 

Produsent: Sara Bergsmark 

Komponist: Linnéa Martinsson 

Scenografikonsept: Tove Berglund og Ludvig Daae 

Lys: Ludvig Daae og Björn Kuajara 

Kostyme: Ludvig Daae i samarbeid med utøverne 

Skredder: Lisa Asplund 

Tekniker og teknisk koordinator: Björn Kuajara 

Broderi: Medlemmer i Bærum og Nesbyen husflidslag samt Erika Hansson, Ann-Sofi Näslund, Maria West, Tove Gullrikson, Helena Lagerqvist Kouljiok, Eva Forsgren, Annika Frank , Carmen Valer Blanco, Liza Nordenström, Elmer Eriksson, Mai Lundell, Pernilla Björnberg, Marie Louise Nilsson, Maria Roos, Annika Ferm Adevall, Margareta Stoor, Maud Jonsson, Irene Johnson, Linnea Trudevall, Sara Söderlund, Mentis Vostantzoglou og alle i det kunstneriske teamet. 

Co-produksjon: Dans i Sørøst-Norge, Bærum Kulturhus, Sprang Ål, Rosendal Teater 

Residens: MDT Stockholm, Hallingdal Museum, Sprang, Bærum Kulturhus 

Med økonomisk stønad frå: Norsk Kulturråd, Fond for Lyd og Bilde, Viken Fylkeskommune, Fond for utøvende kunstnere, Svensk Kulturråd. 

Me ynskjer velkome til eit tradisjonsrikt og stemningsfullt førjulsarrangement på Hallingdal Museum!  

Nesbyen Husflidslag har kafé, juleverkstad og peparkakebaking i Tandbergbygget, og det blir mogelegheit for å lage bivokslys i Skåterudmoen. Espesetnissane er på plass med ynskjeboka i år òg! Museet er pynta til jul, og det blir fakkeltog til julegrantenninga i sentrum. Velkommen til ein stemningsfull dag på museet!  

Arrangørar: Nesbyen Husflidslag og Hallingdal Museum 

Pris: 100 kr for alle over 5 år. Barn under 5 år går gratis. 

Tradisjon tro arrangeres det klassisk konsert på Nyttårsaften i Galleri Skredsvig.

Den perfekte oppvarming til feiring av et nytt år. 💥

Emil Solli-Tangen er en av Norges største stemmer. Han er kjent både nasjonalt og internasjonalt for sin praktfulle stemme og med en egen evne til å berøre og engasjere sitt publikum. Han har vært med i Melodi Grand Prix to ganger og er kjent for sine fantastiske opptredener i Stjernekamp på NRK samt som solist i Kringkastingsorkesteret. Etter årets juleturne rundt om i Norge kommer han og pianist,på selveste Nyttårsaften, til Eggedal for å holde to intimkonserter i Galleri Skredsvig. Med seg har han en av Norges  beste pianister Trond Akerø-Kleven og sammen vil de by på store musikalske øyeblikk.

Vi holder to konserter ! Klokka 13. 00 og 15.00 

Billettpris kr. 590 inkl. et glass bobler (som serveres 30. min. før konsertstart!)

Bestill billett tidlig da denne konserten kan bli fort utsolgt ! 

Bestill på post@skredsvig.no. Eventuelt send melding eller ring til tlf. 913 82 468 

Onsdag 27. november kommer Halvor A. Hartz til Sigdal museum for å holde et foredrag og fortelle om sin nye bok, Nordmenn mot nordmenn.

Halvor A. Hartz hadde i 2020 stor suksess med sin bok Modum og Sigdal under andre verdenskrig hvor alle tre opplagene er utsolgt. I sin nye bok har han satt seg fore å etterforske en «cold case» sak dramatiske hendelser som ledet til tortur og militære konfrontasjoner.

«Nordmenn i krig med nordmenn, bare dager før andre verdenskrig var slutt. Etter en kamp på liv og død lå 16 mann igjen på slagfeltet i Eggedalsfjellene»

Arrangementet er gratis og finner sted i Magasinet på Sigdal Museum.

Velkommen til førjulskos i historiske omgivelser på Ringerikes Museum❤️

Opplev julestemning og juletradisjoner fra fordums tid og bli med på julemarked med varer fra lokale aktører! 🎄

Har du noe du vil vise frem eller selge?
Send oss en epost, til ringerikesmuseum@buskerudmuseet.no, med beskrivelse av deg og ditt produkt.

Velkommen til lansering av årets hefte. Få smakebiter servert av forfatterne selv.

Arrangeres av Heftet Ringerike på Veien kulturminnepark.

Gratis inngang, kaffe og sveler kan kjøpes i kafeen.

«Jeg visste ikke at grønnsaker kunne smake så godt!»

Vi har hatt besøk av sjetteklassinger fra Steinberg skole og de har fått utforske Portåsen både over og under jorda. I løpet av formiddagen er alle elever innom fire ulike poster: birøkt, smaksvandring, frøsanking og kjøkkenhage. 

«Vi har smakt på mynte – det smakte som tannkrem»

Brynjar har tatt elevene med seg rundt for å smake på både urter, grønnsaker og spiselige blomster. «Oppfordringen er å smake på alt – også er det jo ikke alt som faller i smak, men så lenge de prøver er jeg fornøyd.»

Inne i kaféen sitter en gjeng og bretter papir: «vi bretter inn der, også skal den flappen inn i den bretten» og før du vet ordet av det har alle brettet sin egen frøpose. Turen går deretter ut og bort til en fantastisk Stokkrose. Her åpner vi og finner en hel masse frø som fordeles ut og som elevene får med seg hjem i egen frøpose. Elevene får også høstet frø fra dillplante, solsikke og ringblomst. 

Borte på låven står det en stille type omsvermet av bier. Døra åpner raskt og Ole vinker elevene inn før døra lukkes igjen like raskt «biene vil inn her fordi vi har honning. De er ikke farlige, bare litt innpåslitne». Inne i birøkter-rommet forteller Ole om bikubene, om dronninger og droner, om slynging og hva biene gjør om vinteren. Alle får smake på honning og det er stor enighet om at honning er gode greier. 

Inne hos Ellen i Bryggerhuset skrelles det poteter. Potetene er nettopp hentet opp fra jorda, skylt og nå skrelles de før de skal kuttes opp og kokes til suppe med purreløk. En av de andre gruppene som har vært innom har plukket grønnkål som rives i biter og stekes i ovnen. Etter alle gruppene har vært innom alle stasjoner avsluttes opplegget i Bryggerhuset der alle får smake på suppe og chips. «Jeg visste ikke at grønnsaker kunne smake så godt!» – man kunne ikke drømt om bedre sitat fra en sjetteklassing som spiser grønnkål for første gang. 

På vei ned til bussen kommer en elev løpende opp igjen og spør så pent «Kan jeg gå å ta en rabarbra til?». Det er store smil å se hos alle oss på Portåsen da. 

Hver vår kommer flere av kommunens 5. klassinger før de kommer tilbake igjen som 6. klassinger neste høst. Dette opplegget arrangeres i samarbeid med Den kulturelle skolesekken og Eiker birøkterlag. I dag var siste dag med skolebesøk for i år, og vi gleder oss til å ta i mot nye 5. klassinger til våren. 

Velkomne til det tradisjonsrike haustarrangementet «Markens Grøde» på Hallingdal Museum! Arrangementet har fokus på mat og innhausting, og temaet for årets arrangement er «nyttevekster». Ta med heile familien på ein triveleg haustdag på Hallingdal Museum!

Inngang: 120/80 kr.