Foredragsrekke: Herregårdene på Eiker

Foredragsrekke: Herregårdene på Eiker

30. mars. 2023 | 19:00 27. april. 2023 | 19:00
Fossesholm Herregård

Foredragsrekke: Herregårdene på Eiker

Eiker hadde en av landets tetteste klynger herregårder; Sem, Skjelbred, Fiskum, Ulleland og Fossesholm. Gjennom en serie foredrag skal vi legge herregårdslivet på Eiker under lupen, og gjennomgå hver gårds historie over flere hundre år. Hva var en adelig setegård, hvem var adelen? – og hvordan opphørte herregårdenes tidsalder?

Einar Sørensen er vår guide gjennom Eikers herregårdslandskap. Han har forfattet boka «Fossesholm og herregårdstiden» fra 2022, og arbeider nå med en bok om norske herregårder. Program før sommeren:

Torsdag 30. mars kl. 1900:
Første etappe er Sem, det myteomspunne herregårdsanlegget som var Eikers viktigste og største gods og lenge har vært totalt forsvunnet. Skriftlige kilder gjør det mulig å følge tett på Sem herregård og dens mange eiere gjennom flere hundre år. De fleste har hørt om det store steinhuset som sto her på 1600-tallet, men ikke alle vet at det ble etterfulgt av nye hovedbygninger.

Torsdag 27. april kl. 1900:
Skjelbred adelige setegård er mindre kjent enn Sem og Fossesholm, men var et like stort og viktig gods som engang rådet over et stort dyrkingsland mellom elva Dørja og Søndre Hegstad. Et hus på gården bar navnet «Fuglesangen» etter et tårn på Akershus.

Foredragene holdes i Låven på Fossesholm. Inngang kr. 100 pr. foredrag / 80,- for medlemmer av Eiker Historielag. Kaffe inkludert.

Del innlegget: