Familiesøndag: Verksted i cyanotypi

Familiesøndag: Verksted i cyanotypi

21. april. 2024 | 12:00 14:00

Fotografi betyr å tegne (grafi) med lys (foto), og å tegne med lys er akkurat det vi skal gjøre på dette verkstedet. Vi skal faktisk prøve oss på en av de aller eldste fototeknikkene, det nesten 200 år gamle cyanotypiet.

Cyanotypi betyr blått trykk, eller det blå bildet, ble funnet opp i 1842. Botanikeren Anna Atkins var den første til å bruke teknikken. Allerede i 1843 ga hun ut verdens første fotobok, «Photographs of British Algae: Cyanotype Impressions», en bok om hennes studie av britiske alger.

Under verkstedet på Portåsen får dere muligheten til å lage deres egne cyanotypier. Alt som trengs er cyanotypi-ark, dagslys, vann – og noe å ta bilde av. Inspirert av Anna Atkins skal vi bruke planter eller andre ting i naturen rundt oss for å lage motivene. Deretter legger vi bildene ut i dagslyset før vi avslutter prosessen med å vaske (fremkalle) bildene i vann. Hvis vær og føre tillater, vasker vi bildene i bekken! (Kjemikaliene er helt ufarlige, og gjør ikke noen skade på verken oss eller naturen.)

Verkstedet er et dypdyk i fotohistorien, en introduksjon til en av de aller eldste og kanskje mest magiske fotografiske teknikkene, og vil kanskje gi oss noen nye syn på hva fotografiet kan være.

——————————————-

Verkstedet holdes av kunstneren Andrea Grundt Johns som står for cyanotypi- utstillingen «Fjerne fjell» på Portåsen denne våren.

Gjennom hennes kunstnerbøker, installasjoner, tekst og kameraløse fotografier jobber Andrea med en taktil tilnærming til synet, hvor hun utforsker metoder for å se med andre sanser. Dette har et utgangspunkt i en kritisk tilnærming til fotografiet og den synssentrerte vestlige kulturen.

Johns arbeider handler også om menneskers endring i møte med og endring av naturen. Hun jobber med konstruerte og rekonstruerte landskap som botaniske hager og «re-wilding» (tilbakeført natur), samt før, under og etter industrilandskap.

——————————————-

Arrangementet er gratis. Begrenset antall plasser. Link til påmelding kommer!

Tips:
Vi jobber ute, husk egnede klær.
Ta med plastpose for å frakte bildene hjem (det kan ta litt tid før bildene tørker).
Verkstedet passer for barn i alle aldre, de yngste i følge med voksen

Del innlegget: