Skolehage høsten 2024

Skolehage høsten 2024

10. september. 2024 | 10:00 22. desember. 2024 | 10:00
Portåsen - Wildenveys Rike

«Jeg visste ikke at grønnsaker kunne smake så godt!»

Vi har hatt besøk av sjetteklassinger fra Steinberg skole og de har fått utforske Portåsen både over og under jorda. I løpet av formiddagen er alle elever innom fire ulike poster: birøkt, smaksvandring, frøsanking og kjøkkenhage. 

«Vi har smakt på mynte – det smakte som tannkrem»

Brynjar har tatt elevene med seg rundt for å smake på både urter, grønnsaker og spiselige blomster. «Oppfordringen er å smake på alt – også er det jo ikke alt som faller i smak, men så lenge de prøver er jeg fornøyd.»

Inne i kaféen sitter en gjeng og bretter papir: «vi bretter inn der, også skal den flappen inn i den bretten» og før du vet ordet av det har alle brettet sin egen frøpose. Turen går deretter ut og bort til en fantastisk Stokkrose. Her åpner vi og finner en hel masse frø som fordeles ut og som elevene får med seg hjem i egen frøpose. Elevene får også høstet frø fra dillplante, solsikke og ringblomst. 

Borte på låven står det en stille type omsvermet av bier. Døra åpner raskt og Ole vinker elevene inn før døra lukkes igjen like raskt «biene vil inn her fordi vi har honning. De er ikke farlige, bare litt innpåslitne». Inne i birøkter-rommet forteller Ole om bikubene, om dronninger og droner, om slynging og hva biene gjør om vinteren. Alle får smake på honning og det er stor enighet om at honning er gode greier. 

Inne hos Ellen i Bryggerhuset skrelles det poteter. Potetene er nettopp hentet opp fra jorda, skylt og nå skrelles de før de skal kuttes opp og kokes til suppe med purreløk. En av de andre gruppene som har vært innom har plukket grønnkål som rives i biter og stekes i ovnen. Etter alle gruppene har vært innom alle stasjoner avsluttes opplegget i Bryggerhuset der alle får smake på suppe og chips. «Jeg visste ikke at grønnsaker kunne smake så godt!» – man kunne ikke drømt om bedre sitat fra en sjetteklassing som spiser grønnkål for første gang. 

På vei ned til bussen kommer en elev løpende opp igjen og spør så pent «Kan jeg gå å ta en rabarbra til?». Det er store smil å se hos alle oss på Portåsen da. 

Hver vår kommer flere av kommunens 5. klassinger før de kommer tilbake igjen som 6. klassinger neste høst. Dette opplegget arrangeres i samarbeid med Den kulturelle skolesekken og Eiker birøkterlag. I dag var siste dag med skolebesøk for i år, og vi gleder oss til å ta i mot nye 5. klassinger til våren. 

Del innlegget: