1)DanielErlandsson

Opplevelser

På Nøstetangen norsk glassmuseum vil du oppleve glass fra fortid og nåtid. Utgangspunktet er fortellingen om Nøstetangen glassverk (1741 –77), Norges første glassverk.

Fast utstilling

I 1741 ble det for første gang blåst glass i Norge. Det skjedde på Nøstetangen i Hokksund – en tange der hvor Vestfosselva møter Drammenselva. Glassverket var grunnlagt under beskyttelse av kong Christian VI av Danmark-Norge, som ønsket å unytte Norges naturresurser bedre. I 1756 klarte Nøstetangen, etter omfattende industrispionasje i England, å fremstille det ettertraktede britiske blykrystallet. Under verkets storhetstid i 1760-årene var Nøstetangen blant Europas kvalitetsmessig beste glassverk og produserte blant annet de gedigne lysekronene som henger i Kongsberg kirke. Driften var imidlertid dyr og tungvinn. I 1777 ble verket nedlagt og produksjonen flyttet til Hurdal. I dag er det ingen synlige spor etter glassverket på Nøstetangen.

Den faste samlingen viser glass fra Nøstetangen, samt fra etterfølgerne Hurdal, Gjøvik og Hadeland glassverk – en vandring gjennom norsk glasshistorie på nesten 300 år. Senere studioglasshytter er også representert.

Glasshytta Nøstetangen Glass ble etablert i 1990 for å blåse glass etter 1700-tallsmodeller fra gamle Nøstetangen. I dag er det en travel liten glasshytte med butikkutsalg, som ligger rett ovenfor museet i Sorenskrivergårdens gamle stallbygning. Alle produkter munnblåses på stedet av glassblåser Daniel Erlandsson og hans assistenter. Glasshytta produserer både moderne design og historiske reproduksjoner. Er du heldig får du se glassblåserne i aksjon!

Husk at glasshytta har åpent året rundt, og har egne åpningstider. De finner du her

Sorenskrivergården og Skriverparken

Nøstetangen norsk glassmuseum holder til i den gamle sorenskrivergården i Hokksund, omgitt av en stor park og med utsikt mot Nøstetangen hvor glassverket engang lå. Den fornemme bygningen stod ferdig i 1904 og var opprinnelig tenk som en typestandard for norske sorenskrivergårder. Byggesummen ble imidlertid så høy at det kun ble reist én slik vakker sorenskrivergård her i landet. Huset er reist i en tidstypisk kombinasjon av stilretningene nordisk nybarokk og jugendstil.

Den vakre skriverparken med skulpturer og sittegrupper er åpen året rundt. Her har man fin utsikt mot Drammenselva.

regnbuepokal_nøstetangen

Daniel Erlandsson: Arcobaleno, 2020 Nøstetangen norsk glassmuseum