Minner fra sesongen 2021

Minner fra sesongen 2021


Lauvlia

Mens vi venter på sesongåpningen i mai 2022 kan det være fint å se litt tilbake på den sesongen som ligger bak oss.

Jubileumsutstillingen Stemninger
Denne sesongen feiret vi først og fremst Lauvlias 25 årsjubileum som museum. Lauvlia åpnet som museum i 1995, men på grunn av pandemien ble feiringen utsatt til sesongen 2021. Utstillingen Stemninger ble stilt ut i Kittelsens eget atelier og viste Kittelsen som den store skildreren av stemningslandskap – i form av både natur- og mytiske skildringer. Kittelsen arbeidet ofte i sakte medium – som tegning og akvarell – noe som ga ham god tid til refleksjon under arbeidets utvikling. I et intervju med Aftenposten i 1904 uttalte Kittelsen at det gjerne var lyse naturskildringer som kom til ham under tiden i Sigdal. Verkene som ble stilt ut var Måneskinn fra 1905, Vintermorgen (”Dompap”) fra 1906, Gjøk i et tre mot Baaneberg fra 1905, Kjøttmeis i sne fra 1909, Nyttårsløyer fra 1903, Kisteguld fra 1904 og Aften – Gammel gubbe på vandring fra 1904. En stor takk til utlånerne!

Kunst og formidling
Sesongen 2021 ble Lauvlias formidlingsteam utvidet med fire nye medarbeidere. I tillegg til Maria, Karin, Anja og Haakon som har jobbet på Lauvlia i flere år, fikk vi Lotte, Runar, Helene og Meda med på laget. Denne sesongen fikk Lauvlia også ny Kunst- og formidlingsansvarlig. Kamilla Freyr er filosof og kunsthistoriker og jobber også som forsker og underviser ved Institutt for estetiske fag, OsloMet – storbyuniversitetet.

Lauvlias formidlere Maria Winther og Haakon Jamne foran jubileumsutstillingen Stemninger i forbindelse med at de ble intervjuet av Bygdeposten.

”Vi føler oss privilegert som får lov til å jobbe med formidling av historie og kunst på denne vakre plassen. Her blir vi til vi går igjen,” sa de i intervjuet. Maria har til og med tatovert noen av Kittelsens kjente tegninger.

Bildet er hentet fra artikkelen hos bygdeposten.no

Norge rundt med Nasjonalmuseet – Kunsten kommer hjem!
Sesongen ble avsluttet med et storstilt samarbeid mellom Nasjonalmuseet, Buskerud Teater og Lauvlia. Søndag 3. oktober fikk besøkende til Lauvlia mulighet til å erfare Theodor Kittelsens verk Langt, langt borte så han noe lyse og glitre der det ble skapt. Dette var siste del av utstillingen Norge rundt med Nasjonalmuseet. Nasjonalmuseets direktør Karin Hindsbo holdt åpningstalen, før formidlingsprogrammet gikk hver time. Seniorkurator for formidling Ellen Lerberg fra Nasjonalmuseet startet med å presentere verket i atelieret, før Buskerud Teater sto for en sanselig fortellerstund i peisestua med skuespillerne Petter Winther og Herman Bernhoft. Dagen var gratis og åpen for alle. Blant tilbakemeldingene vi fikk fra de besøkende ble det skrevet at dette var en inspirerende og viktig måte å formidle kunst på, at det gjorde tilgangen til kunsten lettere og at det er kjempemessig at Nasjonalmuseets kunst kan nå flere enn bare Oslofolket. ”Kunst til folket!”, var også blant tilbakemeldingene.

En stor takk til Nasjonalmuseet for at de deler på skattene sine og til Buskerud Teater for å kunstformidle gjennom teaterkompetanse!

Langt, langt borte så han noe lyse og glitre er Kittelsens kanskje mest ikoniske verk. Maleriet ble ferdigstilt i 1900 og inngår som en del av serien Soria Moria Slot med tilsammen tolv oljemalerier. Det var nabogutten på Sole, Bernhard, som sto modell for Kittelsens Askeladd. Sesongen 2021 kunne dette maleriet også erfares på Blaafarveværket i utstilling Sommereventyr som viste verk fra Nasjonalmuseets samling av norsk Gullalderkunst.

Se video fra Lauvlia om Theodor Kittelsens «Langt, langt borte..» fra Norge rundt med Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseets hjemmeside

Del innlegget: