Jørgen Moe: Eventyrsamler og sigdalsprest

Jørgen Moe: Eventyrsamler og sigdalsprest

27. april. 2023 | 18:30 20:00
Folkemusikksenteret

Jørgen Moe er mest kjent for sitt arbeid med å samle norske folkeeventyr, som han gjorde sammen med Peter Christen Asbjørnsen. Det var et banebrytende arbeid. De fikk folket selv i tale – og folket fortalte om nisser og troll, skrømt og hulder og Askeladden som vant både prinsessen og det halve kongeriket.

Folkeeventyrene var allikevel bare en av Jørgen Moes bedrifter. Han var skjønnlitterær forfatter, akademiker og teolog. I 1850-årene avslo han ytterligere samarbeid med Asbjørnsen for å vie seg til et liv som prest. I 1853 ble han kapellan i Sigdal prestegjeld, med ansvar for halvparten av gudstjenestene i Eggedal kirke og bosted på Bjertnes prestegård i Krødsherad. Her bodde han i 10 år, og alle hans fem barn ble født her. Moe huskes som en streng, men også hjertevarm prest. Han viste stor omsorg for syke og fattige, men var en kompromissløs motstander av synd i alle former. Særlig ville han ha slutt på skikken med nattefrieri – det var en kamp bygdefolket bare viste måtelig interesse for.

Torsdag 27. april kommer Preben Johannesen til Sigdal Museum for å fortelle mer om Jørgen Moes liv og bedrifter. Han er tidligere avdelingsleder for Ringerikes Museum, som holder til i den gamle prestegården på Norderhov. Det var her Asbjørnsen og Moe først møttes, på presten Størens gutteskole.

Sted: Storsalen, Folkemusikksenteret
Inngang: kr. 100,- / 80,- for medlemmer av historielagene i Sigdal, Modum og Krødsherad

Kaffe og te inkludert i billetten.

Del innlegget: