villa_selskap

Våre tjenester

Drømmer dere om et spesielt sted å gifte dere, ha konfirmasjon eller selskap? Da kan Villa Fridheim oppfylle alle krav om eventyrlige omgivelser! Om du ønsker en mindre mottakelse, selskap eller bryllup, kan vi anbefale Villa Fridheims Afternoon tea. Les også om våre støttespillere, eller ta et dypdykk ned i historien om Villa Fridheim.

Selskap på Villa Fridheim

Sveitserhuset har en nydelig beliggenhet på en øy i Krøderfjorden. Om du ønsker å komme vannveien, har vi egen brygge hvor båten Kryllingen legger til, en koselig hage med utsikt til vannet og utendørs scene.

Festsalen 2.etasje
Festsalen i 2. etasje er inspirert av dragestilen hvor utsmykningene i taket setter deg tilbake i tid. De gedigne maleriene på veggene og de høye vinduer med utsikt mot Krøderfjorden, bidrar til den spesielle opplevelsen. Når salen blir pyntet med kandelabre og hvite duker, er det bare for gjestene å nyte følelsen av gammel storhetstid. I festsalen kan vi dekke til opp til 75 personer.

1.etasje med den gamle spisestuen, salongene og hallen
I den gamle spisestuen ble det dekket til familiens søndagsmiddag og mindre selskap. Spisestuen har direkte tilknytning til salongene og vår idylliske hage. Her kan vi dekke til opp til 50 personer. I de staselige salongene inntas gjerne aperitif mens gjestene får høre historien om Villa Fridheim. Vi har både piano og flygel i 1.etasje. I den storslåtte hallen ryddes det til dans, og brudevalsen vil nok alltid bli husket som noe spesielt.

Det er ikke vanskelig å finne lokasjon for flotte bryllupsbilder eller familiebilder på Villa Fridheim, både inne og ute.

Afternoon tea

Om du ønsker en mindre mottakelse, selskap eller bryllup, kan vi anbefale Villa Fridheims Afternoon tea - kr. 375,- vi lager for min. 12 stk.

Folkemusikk og historier
Vi har knyttet til oss flinke musikere og historiefortellere som er med å skape en hyggelig opplevelse for deg på Villa Fridheim. Forhåndsbestilling.

Tradisjonell brud
Krødsherad historielag leier ut kopi av en gammel brudekrone og brudesølv som står utstilt på Villa Fridheim. Sølvet er laget av Inger Lise Kolsrud.

Pris: Krone kr. 3000,- (depositum på kr. 3000, som betales tilbake når krona er levert tilbake til Villa Fridheim)
Beltet kr. 750,- og Agnus Dei (smykke) kr. 250,-.

Telefon: 984 04 456

Ta kontakt for mer informasjon, priser og visning på Villa Fridheim.

Telefon: 907 25 902
E-post: villafridheim@buskerudmuseet.no

Afternoon Tea på Villa Fridheim

Villa Fridheim var bygget som landsted for de rike og i de kretser tok de impulser med hjem fra Europa. Den dampfyrte sentralfyren, innlagt vann og den engelskinspirerte hagen vitner om at familien Haug visste hva som var moderne i sin tid. Vi ser for oss at fru Thea serverte Afternoon Tea til Bjørnstjerne Bjørnsson i biblioteket mens hun konverserte om hva som skjedde i verden, språkstriden og de eldres kår.

Dette vil vi at du også skal få oppleve!
Nyt nytrukket te fra gammelt porselen med ferske finger- sandwicher, nystekte scones, syltetøy og kaker i Villa Fridheims gamle stuer i første etasje med utgang til hagen, eller i vårt hyggelige biblioteket i andre etasje med kakkelovnen, bilder av Bjørnsson og Jørgen Moe og utsikten mot Krøderfjorden.

Uansett lover vi at du kommer i riktig landstedstemning og får en koselig ettermiddag som er litt staselig, men veldig uhøytidelig. Vi forteller gjerne om husets spennende historie.

Afternoon Tea må forhåndsbestilles minst 48 timer før. Serveres for grupper mellom 12 og 30 personer i museets åpningstid mellom kl.13-16. Grupper utenom sesong og ordinær åpningstid kan bestille etter avtale.

Vi kan dessverre ikke tilby Afternoon Tea for grupper under 12 personer.

Pris 375,- pr. pers. minimum 12 stk.
Sandwicher, nystekte scones med hjemmelaget syltetøy og kaker.
Vi har alle rettigheter, så om herskapet ønsker bobler i glass med stett, kan det bestilles.

Klaverkonsert eller annen musikk kan bestilles.

Ta kontakt på
E-post: villafridheim@buskerudmuseet.no

Venneforening

Venner av Villa Fridheim

Hvordan bli medlem:
Vi trenger både passive og aktive medlemmer!
Medlemskapet koster kr. 300,- pr. år for familie og kr. 175,- pr. år for enkeltmedlem.
Skriv en mail til: venner.av.villa.fridheim@gmail.com

  • Fordeler med medlemskapet:
    gratis inngang hele året for 1 person for enkelt medlemskap (gjelder ikke konserter, foredrag og andre arrangement)
  • gratis inngang hele året for inntil 4 familimedlemmer for familiemedlemskap (gjelder ikke konserter, foredrag og andre arrangement)
  • orientering om virksomheten og arrangementer via e-post
  • tilstelninger for medlemmer
  • fellesskap og det sosiale i venneforeningen

Har du ikke gitt grasrotandelen til et lag eller en forening? Vi vil sette stor pris på om Venner av Villa Fridheim blir din mottaker.
"Venner av Villa Fridheim" org.nr. 993 832 103

Loppemarked
Venneforeningen tar mot lopper hele året. Vi tar ikke mot hvite- og brunevarer. Vi er takknemlig om ting og klær som leveres er helt og rent. Alt som ikke blir solgt, må vi levere og betale for, så vær snill å ikke bruk oss til å bli kvitt søppel.

Tlf: 901 47 300 for å avtale levering.

villafridheim-1000x800-2000x800_c

Historier fra arkivet

Villa Fridheim

Huset har vært brukt i flere TV-og filmproduksjoner, blant annet serien Soria Moria på NRK1,  Camp Senkveld på TV2 og sist i 2016 «En natt på slottet» på TVNorge. 

Se en Sommerhilsen fra Villa Fridheim på NRK fra 1983, med blant annet daværende rådmann Ingvald Granum, med hvilke planer og drømmer de hadde. 

Villa Fridheim ble påbegynt 1890, og var ferdig i 1892. Byggherren brukte kun to år på å bygge denne store villaen. Dette var datidens ferdighus – elementene ble laget i Drammen, fraktet med Krøderbanen opp til Krøderen og videre med båt til Bjørøya. Villa Fridheim ble bygget  av Svend Haug, som hadde en stor trelastforretning i Drammen. Som du kan se,  hentet han mange ideer i det store utland. Innlagt vann og sentralfyring med damp, gjorde dette til et svært moderne hus. 

Svend Haug opplevde aldri å få bo her, han døde i 1891, bare 59 år gammel. Det   var hans kone Thea (født Sveaas fra gården Haug i Modum) som bygde huset ferdig.  Hun flyttet inn her  på permanent basis med en voksen datter og et tjenerskap på fem som bodde sammen med dem. Villa Fridheim var storstua i bygda og har blant annet hatt Bjørnstjerne Bjørnsson som gjest. I 1915 ble huset og hele øya ble solgt og familien flyttet tilbake til Drammen. 

Villa Fridheim ble nå pensjonat – og det var det helt fram til 1960, bortsett fra under krigen, da huset ble rekvirert og var tilholdssted for tyske offiserer. Historiene forteller at villaen i denne perioden var et gledeshus hvor storsalen var delt opp i flere "cambrè sèparèe".   

I 1952 var Villa Fridheim pressesenter for verdenspressen, under de olympiske lekene i Oslo, med de alpine grener på Norefjell. 

Som følge av den tragiske brannen på Staalheim hotel, kom det i 1960  nye brannforskrifter som gjorde det ulovlig å overnatte i slike trehus.  Huset ble derfor stående mer eller mindre tomt uten inntekter , så eieren hadde ingen mulighet til å holde det vedlike. Det sto slik i 20 år, og forfallet var stort. I  1980 var det meningen at det skulle brennes ned i en brannøvelse  for brannvesenet og Sivilforsvaret. Men heldigvis – da skjedde det noe! Med midler fra Riksantikvaren, Norsk Kulturråd, Buskerud fylkeskommune og Krødsherad kommune og en voldsom dugnadsinnsats, klarte man å restaurere staslige Villa Fridheim. 

Et fredet hus 

Hovedgrunnen for å ta vare på huset er først og fremst arkitekturen.  Villaen er tegnet av arkitekt Herman Major Backer, som  også tegnet gamle Skaugum (som brant), Johanneskirken i Bergen og Norsk Vitenskapsakademi i Oslo.

Anlegget er en videreføring av landstedstradisjonen fra 1700- og tidlig 1800-tall. Anlegget består av to bygninger og en hage. Hovedbygningen er en sveitserstilsvilla med innslag av nasjonalromantikk og dragestil, bygget i 1890-92. Bygningene er representanter for en akademisk stil, skapt direkte på arkitektens tegnebord for et meget eksklusivt og velhavende klientell. Stabburet er, som hovedbygningen, i sveitserstil med sterke innslag av historisme og dragestil. 

Villa Fridheim er et av de de best bevarte eksemplene på denne stilen i Norge. Innvendig er de originale detaljene intakt, vinduer, ovner, dører, helt ned til dørklinkene på noen av dørene er originale. Alt listverk er originalt, det finnes over 40 forskjellige profiler på listverk rundt i huset som har over 40 rom. Trapperommet peker seg ut og må anses som et særstykke innen norsk arkitektur.  

Bygningen er oppført i reisverk og den har to hovedetasjer, flere mellometasjer, store arker mot sør og et tårn mot sørvest. Huset har usedvanlig store dimensjoner, totalt er den 2.000 kvm fordelt på to hovedetasjer, kjeller, loft og tårnrom. Bygningen er sammensatt og asymmetrisk med et mektig villatårn. Opprinnelig hadde alle gavlene et trearmet knippespir der midtpartiet var like høyt som etasjehøyden i første etasje. Huset fikk da et sterkt visuelt uttrykk og det var et samlende grep om bygningens sprikende former. På grunn av de usedvanlige store dimensjonene i huset virker de kraftige bjelkene spinkle. Taket er tekket med skifer. 

Av hageanlegget er en rosehekk og enkelte trær tilbake. En original og komplett plan over hagen med plassering av forskjellige trær og planter, og deres latinske navn finnes fortsatt på Villa Fridheim. Her kan man se rester etter et parkanlegg som ble anlagt etter forbilder fra engelske landskapsparker. 

Villa Fridheim og området rundt er i dag fredet.