Lauvlia_Barnashus

Formidling

Lauvlia, en kilde til skapende kulturformidling for barn og voksne sammen! Kunstnerhjemmet ønsker å inspirere barn til å ta i bruk sin egen fantasi og skaperglede. Vi tar også imot barnehager og skoler.

Det er vårt mål å vise Kittelsens store fantasi og skaperglede, og på den måten inspirere barna til selv å utvikle sin egen fantasi. Vi håper Kittelsens naturopplevelse og evnen til å levendegjøre alt han så omkring seg, også vil bidra til at barna selv vil se og finne. Deretter kan de ta i bruk sin kreativitet og skaperglede i Barnas Hus, enten for å tegne, male et bilde eller lage figurer og troll, eller kanskje en båt. 

Skoleopplegg

Vi har opplegg til barnehage og skoleklasser, og åpner etter avtale ved besøk. Vi ønsker velkommen på tur til Lauvlia i Th. Kittelsens kunstnerhjem! 

En omvisning og vandring ute i Th. Kittelsens eget eventyrrike, vil stimulere barna til selv å se med Kittelsens nysgjerrighet og åpne blikk – og ikke minst hans store fantasi. 

Deretter kan de ta i bruk sin kreativitet og skaperglede i Barnas Hus - enten for å tegne, male et bilde eller lage figurer og troll, eller en båt. Her har det blitt skapt mangt et troll og nye eventyr, fargerike tolkninger av utsikten til Andersnatten og fantasifulle dyr. 

Ved et besøk deles barna i grupper etter hvor mange dere er.

  • En gruppe går inn i huset, en annen går til Barnas hus, stabburet og hønsehuset hvor barna maler og lager trebåter. Staffelier, farger og pensler og materialer er klare til bruk. 
  • En gruppe går i Barnas sti langs bekken. Kanskje ser du både troll, nøkk og hulder? Du vil helt sikkert få øye på den lille kvernkallen som arbeider flittig dagen lang. Stien ender i Lauvlias Trollamfi hvor trollhodet i stein brukes som inngang til scenen. 

Besøket kan kombineres med tur langs Gamleveien, skiltet med Th.Kittelsens motiver, eller bading ved stranden rett nedenfor Lauvlia. 

Lauvli_gutt_lager_båt

Kunst og kunstens betydning 

Kunstneren Theodor Kittelsen og hans familie bodde på Lauvlia i Sigdal fra 1899-1909 og det var her han hadde sin mest produktive periode som kunstner. Kittelsen er i dag en folkekjær kunstner mest kjent for sine eventyrtegninger, men han jobbet også med akvarell, pastell, satiretegning, treskjæring og maleri. I dag ville vi betegnet han som en multikunstner – som jobbet på mye av den samme måten som dagens samtidskunstnere. Kunstnerhjemmet Lauvlia står i dag som et tidsvitne der elevene, gjennom levende fortellinger, får en unik tilgang til Kittelsens liv, virke og kunst, samt samtidens strømninger. I atelieret går vi i felles dialog om kunstens betydning - i fortid, nåtid og for oss selv. Hvem var Kittelsen som kunstner? Hvilken betydning har kunsten hans i dag? Og hvordan har han påvirket dagens kunstnere? Lauvlia har også et stort friluftsområde med en egen trollborg og et amfi som kan brukes til samlinger dersom været tillater det.

Bestilling: Kunst og formidlingsansvarlig, Lauvlia- Kamilla Freyr
32 71 24 07
lauvlia@buskerudmuseet.no

Barn og unge

Barnas hus 

Barnas hus er egentlig to hus, både et stabbur og et hønsehus. Det er ikke høner der nå da. I disse husene, henger kopier av trolltegninger som Theodor Kittelsen har laget. Kanskje du vet navnet på en trolltegning han har laget?

Ved Barnas Hus – stabburet – kan du få male ditt eget maleri. Du får stå ved staffeliet og male akkurat slik en ordentlig kunstner gjør. Inne i stabburet kan du tegne, lese eller kanskje kle deg ut? Her er bøker, tegneark og klær til utkledning. 

I Barnas Hus – hønsehuset – kan du få lage din egen leke. Kanskje et troll, en båt eller noe annet du finner på. Det er bare å bruke fantasien din. 

Barnas sti 

Du kan også gå på oppdagelsestur i Theodor Kittelsens eget eventyrrike, på Barnas sti. På toppen ligger Lauvlias Trollamfi. Theodor Kittelsen fant mange artige ting i naturen – og han så nok en del som andre ikke så også. Kanskje det var en trerot som ble til et troll i hans tegninger? 

På Lauvlia finnes også husker og hoppetau som du kan bruke, og det er det et romslig uteområde. Det er også en fin badeplass rett nedenfor huset- så husk å ta med deg badetøy. 

lauvlia_gutt_maler

Omvisning

Du kan bli med på omvisning i huset til Inga og Theodor, hvor de bodde sammen med alle barna sine. Vet du hvor mange barn de hadde? Kanskje du vet navnene på noen av dem også? Da får du se alle de flotte kunstverkene som Theodor Kittelsen har laget, som vi har i utstillingen. Vet du om et bilde som Th. Kittelsen har malt? 

Velkommen til Theodor Kittelsens eget eventyrrike!