Hva betyr Kittelsens kunst for deg?

Hva betyr Kittelsens kunst for deg?


Lauvlia

Vi stilte store og små Kittelsenkjennere spørsmålet «Hva betyr Kittelsens kunst for deg?» – og dette var svarene vi fikk. 

Tine Norman, ordfører i Sigdal kommune:
I barndommen ble jeg først og fremst kjent med Kittelsen gjennom hans eventyrillustrasjoner og kanskje spesielt Nøkken, som fremsto som både spennende, mystisk og skremmende. Men det var først i voksen alder at jeg forsto hvor nær han var meg – da jeg fikk et forhold til at han valgte å leve deler av livet sitt i bygda vår og fant så mye inspirasjon akkurat her. I dag er jeg spesielt glad i Langt, langt borte så han noe lyse og glitre som står som selve bildet på det å ha noe å strekke seg mot. Som ordfører er jeg både stolt og glad for at Kittelsen satt Sigdal på kartet!

Tine Norman 
 Nøkken (1887 – 92) The. Kittelsen

Petter Winther. Petter er skuespiller komponist, sanger og illustratør:
Jeg var glødende opptatt av Kittelsens bilder gjennom hele oppveksten! Bestefar hadde en Kittelsen-bok som jeg elsket å bla i da jeg var liten. Jeg var nok mest henført av de vakre eventyrbildene som blåste liv i fortellingene om Kvitebjørn Kong Valemon og Soria Moria slott. Likevel var det kanskje de nifse bildene av Pesta og Nøkken som gjorde aller sterkest inntrykk på et lite barnesinn! De var så frydefullt fryktinngytende – så groteske at man nesten ikke turte å se på dem, og likevel så fascinerende at man ikke kunne la være!

Petter Winther
Kittelsen (1857–1914): Kvitebjørn kong Valemon (1912).

Robert Johansson. Robert er kunstner og jobber med både tegning, trykk, performance, installasjon og skulptur:
Det var egentlig först efter ett besök nu i somras på Lauvlia och Kittelsensmuseet som jag fick en djupare förståelse av hans konstnärskap, det är väldigt givande. I Sverige omhuldas verken av den samtidigt verkande John Bauer på ett ett liknande sätt. Kittelsens mångsidiga användande av olika tekniker är spännande och speciellt hans träarbeten intresserar mig. I dessa verken förstärks berättelserna med en taktilitet och har på samma gång något vardagligt över sig- som en magisk jugendrealism!

Robert Johansson
Rottrollen (1917) John Bauer

Maria Winther Bekken. Maria har jobbet som guide på Lauvlia i flere år:
Theodor Kittelsens kunst gir meg en følelsesbevissthet. Hvordan han klarer å formidle en tydelig fortelling eller en ferd uten klart mål. Hans kunst lar meg bli med på en reise gjennomgående av komedie og tragedie – humor og melankoli i skjønn forening. 

Maria Winther Bekken
Sorgen (1912) Th. Kittelsen

Jonas Bals. Jonas er forfatter, spaltist i avisa Klassekampen og rådgiver i LO:
Jeg bruker ofte Kittelsens maleri Streik (1879) når jeg holder foredrag om arbeiderbevegelsens historie. Bildet klarer å formidle den enorm kraften som lå i ideen om at arbeidere kunne samle seg i fagforeninger, og om nødvendig streike for å få kravene sine innfridd. Kravene deres handlet om en lønn å kunne leve av, og et arbeid å kunne leve med, men også om en grunnleggende respekt for deres menneskeverd og rett til medbestemmelse. I et samfunn der arbeidsgiverne hadde nærmest total makt over sine ansatte, var det å stille slike krav en opprørshandling. På bildet ser man denne frontkollisjonen mellom en gammel, autoritær verden og et mer demokratisk samfunn: Arbeiderne står fremdeles bokstavelig talt med lua i hånda, men de står der også i stille tross – og de står sammen. Derfor har jeg også valgt å bruke bildet i boka mi Streik!

Jonas Bals,
fotografi av Christopher Olssøn.
Streik (1879) Th. Kittelsen

Ellen Lerberg. Ellen er utdannet kunsthistoriker og er seniorkurator for formidling ved Nasjonalmuseet:
Norske folkeeventyr og naturopplevelser har gått hand i hand i mitt liv, helt siden jeg var liten. Dermed ble Kittelsen tidlig en favoritt, det vil si det var vel bildene hans som ble favoritter. Spennende, morsomme og skumle.

Ellen Lerberg. Foto av Annar Bjørgli.
Skogtroll (1891-92) Th. Kittelsen

Monica Winther. Monica er konstituert Kultur- og idrettsleder i Sigdal kommune:
Th. Kittelsens formidling gjennom kunsten er for meg en magisk reise gjennom kjente landskap og som får meg til å føle stolthet. Jeg elsker måten han bruker karikatur og satire på sin særegne, humoristiske og intelligente måte. Kunstnerhjemmet Lauvlia er et godt og harmonisk sted å være.

Monica Winther
Alvelek (1909) Th. Kittelsen

Thorleiv Aaslestad. Thorleiv er Kittelsenentusiast og har vært styreleder for både Lauvlias venneforening og eierstiftelsen Kunstnerhjemmene i Sigdal.
Jeg velger meg Lykkelandet.
Se, der synker lykkelandet –
med de fagre gyldne troner !
«Aldrig hjemme» stille toner
Som et ekko over vandet.

En gang TK, alltid TK – han er viktig i mitt liv.

Thorleiv Aaslestad
Lykkelandet Th.Kittelsen

Lotte Smedberg Myhre. Lotte er guide på Lauvlia, samtidsdanser og tar tredje år av bachelorstudiet Kunst og formidling på OsloMet – storbyuniversitetet:
Kunsten til Theodor Kittelsen, og da spesielt de verkene jeg ikke kan begripe hvordan har funnet sin vei inn i fantasiens hans, tilfører meg stor glede. Jeg lever meg inn i motivene uten å behøve – og egentlig begripe – fordi jeg føler meg trygg på at han har forstått og levd ut sin fantasi i sitt arbeid. På den måten kjennes kunsten nærere på et hvis. Jeg vil for eksempel trolig aldri møte på «Draugen» og likevel oppleves den store gapende kjeften og de tunge skuldrene som noe som også bor i meg.

Draugen, Th. Kittelsen

Sarah Ørtoft Johnnysdatter. Sarah jobber som formidler på Kittelsenhuset i Kragerø og har en bachelorgrad i kulturhistorie fra Universitetet i Oslo:
Theodors kunst for meg var at han så det vakre i det groteske og det groteske i det vakre, det ukjente i det kjente, det umulige i det mulige, han har gitt meg en kjærlighet til det rare og uvante.

Sarah Ørtoft Johnnysdatter
Kittelsenhuset

Eili Harboe. Eili er skuespiller og spilte blant annet prinsessen i filmene Askeladden – I Dovregubbens hall fra 2017 og Askeladden – I Soria Moria slott fra 2019:
Eg ser på Theodor Kittelsen som ein pionér innan norsk teiknekunst, med sin mjuke, detaljerte strek der han på magisk vis får ljoset til å straume nesten gjennom motivet og fylle ramma, som ei indre glødelampe. Trolsk, magnetisk og vakkert set han den norske naturen i fokus slik at det opplevast som ein eiga, sterk mytisk karakter.

Askeladden i Soria Moria slott
Foto: Maipo Film

Knut Erik Bergan. Knut Erik Bergan er innehaver av Eggedal Kunst og Antik men vinterhalvåret tilbringer han på sin unike eiendom ved Lake Atitlan i Guatemala som han har gitt navnet «Villa Eggedal»:
«De bildene jeg liker best er soria moria og bilde av andersnatten, de representerer mye av mitt eget liv i Eggedal og mitt fjerne paradis i Guatemala».

Andersnatten (1903) Th. Kittelsen.
Knut Erik Bergan fra et sted langt langt borte …

Nure Lavoll-Løvseth. Nure er 11 år, bor i Oslo og er veldig glad i fotball. Han besøkte Lauvlia for første gang i sommeren 2021:
Jeg synes Theodor Kittelsen er en flink kunstner. Han lagde Trollet på Karl Johan, det har jeg hjemme. Det er kult. Også lagde han Svartedauen. Jeg leste den boka. Den er litt rar og kul og skummel.

Nure Lavoll-Løvset
Trollet på Karl Johan (1892) Th. Kittelsen

Per Gunnar Eeg-Tverbakk. Per Gunnar er kunster og kunstkurator, har ledet en rekke større kunstprosjekter og – institusjoner og jobber nå med Oslo kommunes kunstsamling:
Kittelsens verk viser at god kunst kan bli populærkultur og omvendt, at det som er populært også kan være kunst.

Per Gunnar Eeg-Tverbakk. Foto: Pål Hoff

Liv Klakegg Dahlin. Liv er utdannet kunsthistoriker og er instituttleder på Institutt for estetiske fag ved OsloMet – Storbyuniversitetet:
Mange tegninger, trykk og malerier av Kittelsen har brent seg fast i minnene mine, men når jeg blir bedt om å velge et da må det bli det maleriet Streik fra 1879. I dette maleriet som Kittelsen malte da han gikk i lære, er det særlig det lysende røde bordet som dukker opp i tankene mine. 

For meg blir den sterke brennende rødfargen på bordet et illevarslende bud om situasjonen som gruppen av streikende er i. De er kommet sammen som gruppe for å stå sterkt sammen, men oppleves som sårbare, forsiktige og kanskje også redde, der de står i mørket.  Arbeidsgiverne på sin side der de sitter avslappet ved det lyssatte bordet har tryggheten, varmen og lyset på sin side.

Måten Kittelsen spiller på kontraster mellom fattig og rik, mellom underdanig og styrende, lys og mørke, mellom rødfarger og grønntoner er det som har fasinert meg med nettopp dette maleriet.  

Liv Klakegg Dahlin
Streik (1879), Th. Kittelsen

 Karin Hindsbo. Karin er direktør for Nasjonalmuseet:
Theodor Kittelsens Langt, langt borte så han noe lyse og glitre, på folkemunne kanskje mest kjent som Soria Moria, er et verk jeg setter stor pris på. Det ligger et håp for fremtiden i det bildet, en drøm om bedre tider, en optimisme som vi alle kan behøve innimellom. Dette ble særlig tydelig under den lange koronapandemien, som på en måte ga maleriet en ny og aktuell betydning. Derfor var det utrolig fint å vise maleriet frem i oktober på Lauvlia, der det på mange måter hører hjemme, når landet omsider åpnet opp igjen. Nå gleder jeg meg til at publikum skal få se maleriet i sitt nye og varige hjem – det nye Nasjonalmuseet – fra 11. juni 2022!  

Karin Hindsbo 
Langt, langt borte så han noe lyse og glitre (1900) Th. Kittelsen

Tom Wittenberg Oddby. Tom er direktør for Buskerudmuseet som består av 13 avdelinger hvorav Lauvlia – Th. Kittelsens kunstnerhjem er en av dem:
Mine sterkeste minner om Kittelsen er hans fantastiske tegninger om Pesta. Den skumle gamle kona står for meg som selve inkarnasjonen på Svartedauen, og alt annet som er fryktinngytende og farlig. Den måten Kittelsen beskriver pest-tragedien på er helt genial, og spesielt tegningen Pesta i trappa har satt varige spor hos meg både som barn og voksen.

Tom Wittenberg Oddby
Pesta i trappa (1896) Th.Kittelsen 

Ilmi Gutzeit Mathiesen. Ilmi er kunstner og jobber på Institutt for estetiske fag ved OsloMet – Storbyuniversitetet.
Kittelsen besjeler naturen, gjør den levende og magisk. Han har vist hvordan fjell egentlig er urgamle troll, og at det bor underlige vesener i vannet. Jeg har forsøkt å finne ut hvor han må ha stått da han «så» nøkken i Tårntjern på Jomfruland. På et besøk på øya tok jeg et foto fra der jeg tror han må ha stått. Å tegne inn nøkken via et enkelt tegneprogram (alt dette via mobilen der og da) gjorde at jeg også «så» nøkken. Kittelsens visjon ble min egen – selvfølgelig er det en nøkk i Tårntjernet på Jomfruland! 

Ilmi Gutzeit Mathiese
«Nøkken» i Tårntjernet på Jomfruland

Herman Bernhoft. Herman er skuespiller, har erfaring fra både teater og film og er daglig leder for Buskerud Teater:
Kittelsen gjenskaper ikke bare naturen på en troverdig måte, på subtilt vis gir han oss sin tolkning av hva naturen kan være. Når Kittelsen tegner et furutre, tenker jeg ikke på om han var flink til å tegne, jeg tenker på hvordan furutrær kan se ut. Kittelsens gjengivelser av naturen trekker meg inn i verkene hans, men også inn i meg selv – inn i min egen tåke og på mine egne stier – til det stedet der myter og fortellinger synes like virkelige som gulvet jeg står på.

Herman Bernhoft
Huldra forsvant (1908) Th. Kittelsen

Sverre Følstad. Sverre er kurator og konservator ved Blaafarveværket der han har jobbet i over 25:
Mine foreldre var aldri interesserte i billedkunst, men da jeg vokste opp hang Kittelsens Foreldrestolthet, utført i metall av B. Myhre, ved peisen. Senere så jeg bildet igjen, som et kunstverk. Billedkunst trenger ikke være vanskelig for å være god, men Kittelsen har evnen til å skape noe lett fattelig, men fortsatt gåtefullt. Selv i sitt mest fantasifulle opplever man bildene som virkelighetsbeskrivelser, nesten som et avtrykk av virkeligheten, som brenner seg fast. Kanskje derfor blir man aldri ferdig med hans kunst.

Jeg er heldig som har kunnet vise frem Kittelsens kunst til så mange mennesker – som er kommet uforberedt. Størst inntrykk gjør det når folk fra fremmede land møter hans kunst. Motivene er mer internasjonale enn vi våger å tenke oss. Det er en bekreftelse på at Kittelsens kunst vil forbli aktuell også i fremtiden. Den gir form til noe vi deler med hverandre: lys og mørke. 

Sverre Følstad
Foreldrestolthet (1905) Th. Kittelsen

Tone Ranheim. Tone har vært styreleder for eierstiftelsen Kunstnerhjemmene i Sigdal i halvannet år, bodd i Sigdal i 25 år og gått mye tur i nærområdene til både Lauvlia og Skredsvigs Hagan:
For meg er Theodor Kittelsen veiviseren til rotveltene som framstår som troll, nøkkerosene og nøkken i vannet og ikke minst Andersnatten – trollet som grunner på hvor gammelt det er. Kittelsen har gitt oss større fantasi til å se mer spennende i naturen, og en tur fra Lauvlia til Flya byr på mye mer enn det man egentlig ser takket være Kittelsens bilder. På stølen vokste jeg opp med et broderi av nettopp Trollet som grunner på hvor gammelt det er – og stort var det derfor å flytte til Sigdal og oppdage at barndommens kunst faktisk er utsikten til Andersnatten fra Lauvlia.

Tone Ranheim
Trollet som grunner på hvor gammelt det er 
(1911) Th. Kittelsen

Caroline Bækkelund Hauge. Caroline jobber i NRK Buskerud:
Jeg får klump i halsen av bildet Langt langt borte så han noe lyse og glitreJeg har sett det i virkeligheten en eneste gang: På Blaafarveverket i sommer. Det slo knock out på alle de andre bildene i utstillingen for min del, og jeg ELSKET det! Bildet har så mye følelse og lengsler i seg. Jeg ble overrasket over at bildet ikke var større i format. Jeg hørte andre som også utbrøt: Ååååå, der er det!

Caroline Bækkelund Hauge
Langt, langt borte så han noe lyse og glitre (1900) Th. Kittelsen

Camilla Sune. Camilla er utdannet kunstfotograf og er formidlingsleder ved Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden:
Da jeg var liten ble jeg ofte lest for og fortalt eventyr som gjorde sterkt inntrykk. Kittelsen storslåtte, virkelighetsnære og mystiske illustrasjoner av norsk natur var ofte illustrasjoner til eventyrene. Bildet av nøkken minner om tjernet jeg vokste opp i nærheten av. Som liten ble jeg fortalt at nøkken bodde i tjernet. Det ble sagt at han spiste barn som ikke oppførte seg pent.

Camilla Sune
Nøkken (1887-92) Th. Kittelsen

 Barna på Prestfoss skole i 3. og 4.trinn:
Theodor Kittelsen var jo han som lagde alle bildene til eventyrene vi kjenner. Tegningene hans viser utrolige og overnaturlige historier som passer veldig godt til eventyrene. Tegningene hans er jo veldig verdifulle, og da er det jo veldig kult at han bodde her i Sigdal.

Prestfoss skole i 3. og 4.trinn

Del innlegget: