Hans Nielsen Hauge 250 år

Hans Nielsen Hauge 250 år

20. juni. 2021 29. august. 2021
Nøstetangen Norsk glassmuseum

I år er det 250 år siden Hans Nielsen Hauge (1771–1824) ble født. Bondegutten fra Tune i Østfold skulle bli en av de mest innflytelsesrike personene i 1800-tallets Norge. Mest kjent er han som forkynner, men Hauge var også forfatter, forlegger, skipsreder og industrigründer. Han ble en foregangsfigur for den tidlige industrialiseringen av Norge. 

På Eiker har Hauge og haugianerne satt varige spor. I årene rundt 1800 etablerte de en papirfabrikk i Vestfossen, som ble et viktig samlingspunkt for haugianerne. I Hokksund drev de flere møller og et garveri – og i Solbergelva finnes Solberg Spinderi den dag i dag. Det ble etablert av haugianere fra Drammen i 1818, med Hauge selv som parthaver. 

Historien om Hauge og Eiker har også en dystrere side. I 1804 ble Hauge arrestert og satt en periode fengslet i Hokksund før han ble overført til Christiania. Han skulle stilles for en kongelig undersøkelseskommisjon. Dette ble opptakten til en langvarig rettsprosess, som brøt ned Hauges helse og satte en stopper for hans utstrakte reisevirksomhet. 

Vi markerer jubileet med en liten utstilling i foajeen. Her kan man se to vindusruter fra Braathengården i Gamle-Hokksund, hvor Hauge skal ha sittet fengslet i 1804. Rutene har risset inn initialene «HN H». I flere generasjoner har Eikværinger hevdet at dette er Hauges navnetrekk, risset inn i vindusglasset under fengselsoppholdet i 1804. 

17. juli inviterer vi til en vandring i Hauges fotspor, med Bent Ek som lokalhistorisk kjentmann. Les mer her.

Periode: 20. juni – 29. august

Del innlegget: